nieuws

Apeldoorn restaureert zijn ‘belle époque’

Alleen al de verwijdering van de tandpastakleurige gevelbekleding die de laatste jaren de gevel bedekte, is een openbaring.
Midden in Apeldoorn, op de hoek van Hoofdstraat en Raadhuisplein zijn bouwvakkers bezig met de restauratie van de winkel die de Apeldoornse architect Andries van Driesum in 1907 bouwde voor Juwelier Van der Mey. Niet alle oorspronkelijke luister van het ooit statige pand zal met deze restauratie terugkeren. De hoekerker die Van Driesum boven de ingang aanbracht keert niet terug en ook het siersmeedijzer dat ooit de bekroning van het pand vormde, blijft voorlopig afwezig. Maar in elk geval wordt, met behulp van verglaasde bakstenen uit het zuiden van Duitsland, het metselwerk van de begane grond weer teruggebracht en daarmee de eenheid van de begane grond en de verdiepingen erboven in ere hersteld.

De restauratie gebeurt – en dat is bijzonder – niet in opdracht van de eigenaar van het pand, maar van de huurder: winkelketen Rituals. Deze wordt daarbij ondersteund door de gemeente Apeldoorn die een speciaal Gevelfonds in het leven heeft geroepen voor het herstel van de Apeldoornse binnenstadgevels in de oude staat. De winkels die met name de architecten Van Driesum en J.A. Wijn aan het begin van de vorige eeuw optrokken, hebben in belangrijk mate bijgedragen aan het imago dat Apeldoorn toen had als een lommerrijke, luxueuze en koninklijke residentie met een bijpassend winkelaanbod. Het woonwinkelpand van hofleverancier Van der Mey, pastte bij uitstek in dat plaatje.

In het kader van de bestrijding van de actuele problematiek van winkelleegstand en de ‘revitalisering’ van de binnenstad zet de gemeente Apeldoorn sinds enkele jaren in op het weer zichtbaar maken van die Apeldoornse ‘belle epoque’ van weleer. Mensen nu gaan immers niet naar de binnenstad om te winkelen, maar om te ‘shoppen’; een activiteit die niets meer te maken heeft met boodschappen doen, maar des te meer met zelfverwennerij en sociale beleving.
De inspanningen van de gemeente zijn niet zonder succes. Met steun van het Gevelfonds werden eerder al drie panden in het noordelijke deel van de Hoofdstraat prachtig gerestaureerd.

Raadhuisplein 2 (Van der Mey) 1907-518d

Fragment van de bouwtekening (CODA Archief bouwdossier 1907/0518)

 

GA-004551 ret

Fragment van de bouwtekening (CODA Archief bouwdossier 1907/0518)

 

20160420_092340

19 april 2016: De winkel is al open, maar de restauratiewerkzaamheden gaan nog wel even door…

 

20140626_082510

Het pand zoals dat er de afgelopen jaren uitzag (CODA Archief)